(advertenties)
(advertentie)
In de UK worden momenteel tests uitgevoerd met het CBD-medicijn Epidiolex. Het wordt getest op kinderen met Lennox-Gastaut syndroom, een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie die vaak begint in de vroege levensjaren. De resultaten van de tests zijn veelbelovend, vooral voor patiënten die geen baat hebben bij bestaande medicijnen.

Klinische tests

Er is hoop voor epilepsiepatiënten. In het Great Ormond Street kinderziekenhuis worden succesvolle tests gedaan met Epidiolex, een CBD-medicijn van het Britse GW Pharmaceuticals. Omdat er geen THC in het medicijn zit is het niet psychoactief en daarom veilig voor kinderen. Jonge kinderen met het Lennox-Gastaut syndroom reageren positief op Epidiolex. De frequentie en intensiteit van aanvallen wordt door het medicijn voor 42 procent van de patiënten drastisch verminderd.

Klinische tests laten veelbelovende resultaten zien bij het behandelen van epilepsie met Epidiolex

Klinische tests laten veelbelovende resultaten zien bij het behandelen van epilepsie met Epidiolex

Het Lennox-Gastaut syndroom is een zeldzame vorm van epilepsie waarbij de patiënt tot wel 80 aanvallen per dag kan ervaren. Twee derde van de patiënten met de ongeneeslijke ziekte reageert niet (of slecht) op reguliere medicijnen. Sommigen zijn hierdoor gedwongen aan huis gekluisterd. Er is dus veel behoefte aan een werkend medicijn tegen deze vorm van epilepsie.

Lennox-Gastaut syndroom start vaak in de eerste levensjaren. Net als Dravet, een andere vorm van epilepsie waarop eerdere studies met het medicijn zijn uitgevoerd. Ook deze studies lieten positieve resultaten zien bij het gebruik van Epidiolex voor het verminderen van epileptische aanvallen.

In het Great Ormond Street kinderziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar het effect van het nieuwe CBD-medicijn Epidiolex op jonge kinderen. [Foto: shutterstock/ Tony Baggett]

In het Great Ormond Street kinderziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar het effect van het nieuwe CBD-medicijn Epidiolex op jonge kinderen. [Foto: shutterstock/ Tony Baggett]

Veelbelovende resultaten

Neurologe Professor Helen Cross van het Great Ormond Street kinderziekenhuis zegt in de Daily Mail: “De resultaten zijn veelbelovend. Patiënten die dagelijks veel aanvallen ervoeren kunnen ze tegenwoordig op één hand tellen. Als dit medicijn werkt voor een van de meest extreme vormen van epilepsie, geloven wij dat het ook zou moeten werken voor patiënten met minder aanvallen.”

Epileptische aanvallen komen vaker voor als patiënten moe of gestrest zijn, uitgedroogd zijn of alcohol hebben gedronken. “Het is verschrikkelijk voor families en patiënten zelf als een kind of volwassene veel aanvallen heeft, soms meerdere op een dag”, zegt Prof. Cross.

Hoe het medicijn aanvallen tegenhoudt weten ze bij GW Pharmaceuticals niet precies. Er wordt gedacht dat het middel de overmatige activiteit van elektrische prikkels in het zenuwstelsel – de trigger van veel aanvallen – dempt. Het Britse bedrijf is bekend van de Sativex mondspray, dat nu al wordt voorgeschreven aan patiënten met een andere neurologische aandoening: Multiple Sclerose (MS). Ze doen ook onderzoek naar verschillende wietsoorten en cannabinoïden voor de behandeling van kanker.

Belangrijke stap

Als Epidiolex wordt goedgekeurd voor gebruik bij Lennox-Gastaut en Dravet, zal het ongetwijfeld deuren openen voor de behandeling van andere vormen van epilepsie. Er zijn immers veel patiënten die nog geen baat hebben bij bestaande medicatie. Hoewel er tientallen epilepsie-medicijnen bestaan, zijn er patiënten die nog dagelijks aanvallen hebben.

“Een van de grootste uitdagingen met epilepsie is het behandelen van de duizenden patiënten die immuun zijn voor bestaande medicijnen. Een paar aanvallen per dag zijn al genoeg om een kind z’n opleiding te verwoesten of voor een volwassene om geen baan te kunnen vasthouden”, sluit Professor Cross af.

[Openingsfoto: shutterstock/ESB Professional]