(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: januari

Het afgelopen jaar is met recht een mediwietjaar te noemen, alleen al gekeken naar de vele landen die medicinale cannabis in 2017 legaliseerden. Eén van de voorlopers in Europa bleek verrassend genoeg Duitsland, dat in januari niet alleen unaniem een wet aannam die medicinale cannabis legaliseerde; maar besloot het verplicht te laten vergoeden door zorgverzekeraars.

Medicinale cannabis eindelijk legaal in Duitsland

Het is definitief: Duitsland legaliseert medicinale cannabis. Het lager huis nam unaniem een wet aan voor de legalisering van mediwiet, waarin een verplichte vergoeding van zorgverzekeraars staat vastgesteld. De nieuwe wet is goed nieuws voor alle patiënten wereldwijd, gezien het de mogelijkheid biedt voor een grootschalig onderzoek naar cannabis als behandeling tegen diverse aandoeningen.

Cannabis legaal

Het zat er al even aan te komen, maar de kogel is nu definitief door de kerk. Het Duitse lager huis der Bundestag nam 19 januari een wet aan voor de legalisering van medicinale cannabis. De wet werd unaniem aangenomen door alle leden van het huis en gaat waarschijnlijk gelden vanaf maart 2017. Nadat der Bundesrat, het hoger parlementshuis, zich formeel heeft uitgesproken over de wet.

In Berlijn zijn ze eruit, medicinale cannabis moet legaal zijn én vergoed worden door zorgverzekeraars. [Foto: shutterstock/Trybex]

Tegelijkertijd met de ingang van de wet zal er een groot wetenschappelijk onderzoek worden gestart. De nieuwe wet biedt namelijk de kans om op grote schaal te bekijken in welke mate cannabis effectief is bij de behandeling van diverse aandoeningen. Eindelijk, zullen we maar zeggen.

Het legaliseren van cannabis staat in Duitsland al op de agenda sinds 1999, toen acht mensen een klacht indienden bij het hoger gerechtshof. Er werd besloten dat het ontzeggen van genezing of het verlichten van klachten, in dit geval met cannabis, tegenstrijdig is met de grondwet. Vanaf toen werd de overheid gedwongen om in ernstige gevallen cannabis voor te laten schrijven aan patiënten. De nieuwe wet breidt deze uitspraak uit naar een grotere groep mensen.

Beste behandeling

“Dit is een fantastische prestatie van alle patiënten, doktoren en advocaten, die jarenlang werken voor de verbetering van de gezondheidszorg met cannabis binnen de Duitse Associatie voor Cannabis als Medicijn (ACM)”, zei Dr. Franjo Grotenhermen, voorzitter van de ACM. Hij geeft echter wel aan dat de strijd nog niet gestreden is. “Vandaag is de dag om de mensen die hieraan hebben bijgedragen te bedanken, het werk weer op te pakken en te werken aan ons doel.”

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking om wiet te halen bij de Duitse apotheken. In de wet staat dat alleen in bijzondere gevallen waarbij geen andere behandeling lijkt te werken patiënten recht hebben op cannabis. Het lijkt er dus op dat de bereidwilligheid van een arts hier een grotere in speelt dan de aandoening waartegen je het wilt gebruiken. “Ernstig zieken behoren de best mogelijke behandeling te ontvangen. Daarbij hoort dat de zorgverzekering cannabis moet vergoeden als geen andere behandeling effectief lijkt te zijn”, zei Minister van volksgezondheid Hermann Groehe.

Cannabis wordt in Duitsland straks verplicht vergoed. Daardoor kan de thuiskweek illegaal blijven. [Foto: shutterstock/RoschetzkyProductions]

Thuiskweek illegaal

Patiënten met bijvoorbeeld chronische pijn of ernstige ziekten als multiple sclerose (MS), die geen heil vinden in reguliere medicijnen kunnen rekenen op het plantaardige alternatief. Voor deze patiënten wordt cannabis straks verplicht vergoed door de zorgverzekering.

Dat onderdeel van de wet is niet alleen in het leven geroepen voor de portemonnee van patiënten. De regel is weliswaar een fijne bijkomstigheid, maar is bedacht om thuiskweek illegaal te houden. Omdat cannabis tóch vergoed wordt is het zelf kweken ‘overbodig’ volgens de wetgever.

Internationaal assortiment

Dat de medicinale cannabis-wetten in Duitsland zouden veranderen was al bekend. De Nederlandse overheid had namelijk al een aanvraag ontvangen en goedgekeurd voor het aanleveren van meer wiet, gekweekt door overheidskweker Bedrocan. Er was al eerder een overeenkomst voor 350 kilo per jaar, maar dat is opgerekt naar 1000 kilo in de komende jaren. De ‘buitenlandse wiet’ is nodig totdat daar gebruik gemaakt kan worden van eigen oogst. Duitsland is namelijk wel bezig met het opzetten van eigen kweekfaciliteiten, maar daarvan wordt de eerste oogst voorlopig nog niet verwacht.

Een kleine greep uit het assortiment van Peace Naturals, een van de Canadese bedrijven die organisch gekweekte wiet(-producten) gaan leveren aan de Duitse markt.

Niet alleen Nederland zal cannabis aanleveren voor de Duitse markt. Ook Canadese bedrijven zijn overeenkomsten aangegaan met Pedanios, de Duitse cannabis-groothandelaar die bijna alle apotheken daar bevoorraad. Wij spraken al eerder met de CEO van het Canadese Peace Naturals, Mike Gorenstein over hun aanstaande samenwerking met de Duitsers en hun organisch gekweekte, onbestraalde, cannabis(-producten).

Güt voor elkaar

Duitse patiënten hebben het straks een stuk beter voor elkaar dan de Nederlanders. Duitse zorgverzekeraars zijn namelijk verplicht om de wiet te vergoeden, in tegenstelling tot de Nederlandse zorgverzekeraars die er alles aan doen om wiet niet meer te hoeven vergoeden.

Wij moeten het doen met vijf bestraalde wietsoorten van Bedrocan die door professionals niet best worden beoordeeld. Maar de Duitsers krijgen keuze uit méér producten van verschillende producenten. Dat varieert van gedroogde wiettoppen van Nederlandse staatskweker Bedrocan tot met zorg gekweekte organische cannabis(-producten) van Peace Naturals en op cannabis gebaseerde medicijnen zoals Sativex, Dronabinol en Nabilone.

[Openingsfoto: shutterstock/Blablo101]