(advertenties)
(advertentie)
Dat cannabis MS-patiënten kan helpen de symptomen van hun ziekte te verlichten is niets nieuws. Toch is het meeste bewijs anekdotisch en is er weinig bekend over de ideale gebruiksvorm, wietsoort of dosering van het plantaardige medicijn. De universiteit van Colorado brengt daar verandering in door verschillende studies te doen naar de effectiviteit van medicinale cannabis en de uitwerking op bijvoorbeeld de motoriek van patiënten.

Multiple Sclerose

Er wordt de laatste tijd meer en meer bekend over de aandoeningen waartegen mediwiet gebruikt kan worden, zoals chronische pijn en epilepsie. Maar dat cannabis de symptomen van multiple sclerose (MS) kan verlichten is niet nieuw. MS staat immers al langer op de lijst met indicaties waarvoor je in Nederland medicinale cannabis op recept kunt krijgen.

Van de cannabis-gebruikers gaf 78 procent aan dat ze door wiet minder of geen andere medicatie hoefden te gebruiken

Ongeveer 17.000 Nederlanders hebben MS, de auto-immuunziekte komt dus voor bij één op de duizend mensen. Het wordt veroorzaakt door immuuncellen die de impulsgeleidende laag van de zenuwuitlopers aantasten. Zonder deze laag is de impulsgeleiding verstoord waardoor de patiënt onder andere neurologische stoornissen kan krijgen in de balans, oververmoeid is, pijn heeft en last heeft van spierspanning.

Cannabis bij MS

Veel MS-patiënten vinden verlichting in cannabis. De meeste bewijzen van de effectiviteit van mediwiet bij MS zijn dan ook anekdotisch. [Foto: shutterstock/ChameleonsEye]

Hoewel er meerdere medicijnen tegen MS te krijgen zijn, werkt er geen zo goed als cannabis. Epidiolex bijvoorbeeld is een medicijn op basis van cannabinoïden, dat in sommige landen kan worden voorgeschreven aan MS-patiënten. Zelfs in landen waar medicinale cannabis illegaal is.

Cannabis is dan wel bewezen effectief in het behandelen van de symptomen bij MS, de meeste bewijzen zijn anekdotisch. Om meer te weten te komen over de mate waarin patiënten baat hebben bij het middel, is het Integrative Neurophysiology Laboratory (INL) van de Colorado State Universiteit MS-patiënten aan het bestuderen die zichzelf al behandelden met cannabis.

Het uiteindelijke doel van de wetenschappers is om vast te stellen of cannabis een veilig en effectief medicijn is voor MS. Helaas mag het lab door federale regels alleen observatie-studies doen, dat betekent dat alleen patiënten die al cannabis gebruiken tegen hun aandoening aan het onderzoek mogen meedoen.

Onderzoek

Onlangs rondde het INL een onderzoek af onder 139 MS-patiënten. Ze categoriseerden wat voor cannabis-producten de patiënten nemen, hoe vaak en hoe lang ze de producten gebruiken. Van de ondervraagden gebruikte 66 procent een vorm van cannabis als behandeling tegen MS en gaf 56 procent aan wiet te roken of te eten. Van de cannabis-gebruikers gaf 78 procent aan dat ze door wiet minder of geen andere medicatie hoefden te gebruiken.

Cannabis gebruikende MS-patiënten zijn fysiek actiever, hebben meer beenkracht, lopen sneller, zijn minder spastisch en vermoeid en vallen minder snel

Hetzelfde lab is bezig met een lange termijn observatie-onderzoek. De studie focust zich op het effect van cannabis op de fysieke functie en activiteiten-niveaus van MS-patiënten. Het zal naar eigen zeggen het eerste onderzoek zijn dat de motoriek als objectief meetpunt gebruikt bij MS-patiënten die zichzelf behandelen met medicinale cannabis. Daaronder vallen krachttesten, taken om de vermoeidheid te meten, loopprestaties en stabiliteitstesten.

Resultaat

Tot nu toe zijn de voorlopige onderzoeksresultaten van de observatie-studie hoopvol. Ze laten zien dat cannabis gebruikende MS-patiënten fysiek actiever zijn, meer beenkracht hebben, sneller lopen, minder spastisch en vermoeid zijn en minder snel vallen. Ondanks de hoopvolle resultaten hoopt het lab goedkeuring te krijgen om een klinische studie te kunnen uitvoeren.

Met die goedkeuring kunnen onderzoekers beginnen te begrijpen wat voor cannabisproducten en wietsoorten MS-patiënten zouden moeten gebruiken. Ook zou het kunnen verduidelijken hoe ze zouden moeten doseren. De onderzoekers willen ten slotte de veiligheid van cannabisgebruik op de lange termijn bewijzen. En ontdekken of de effectiviteit van het medicijn na verloop van tijd verandert bij een verhoogde tolerantie.

[Openingsfoto: shutterstock/Kzenon]